10 saveta: Kako povećati zaradu kao webcam model?

Želiš da postaneš webcam model, a nisi siguran gde početi? Ili šta uraditi prvo? Potrebna ti je pomoć oko uspešnog bavljenja webcam modelingom?

Ukoliko je tvoj odgovor da, u narednom tekstu možeš da pročitaš savete o tome kako se uspešno baviti webcam modelingom. Saveti u daljem tekstu će biti formulisani univerzalno, tako da su primenjivi na svim webcam sajtovima.

Dakle, u narednom tekstu možeš da pročitaš konkretne savete o tome kako uspešno raditi kao webcam model. Sam članak je neka vrsta “korak po korak” uputstva. Tekst bi za početnike trebao da 99% garantuje uspešan start u svetu webcam modelinga!

Navedeni saveti bi trebalo da predstavljaju osnovne korake za uspešno bavljenje webcam modelingom. Bilo da si webcam model na Chaturbate, LiveJasmin ili InternetModeling , ovi bazični i univerzalni saveti bi trebali sigurno da budu od pomoći za sve početnike u webcam modelingu putem interneta.

1. Radi kao webcam model i razmišljaj dugoročno!

Iz razgovora sa većinom aktivnih webcam modela, nameće se zaključak da je većina odabrala posao zbog novca. Većini je jedini razlog bio novac. Novac im je bio potreban. Bio im je potreban odmah, i uradili bi gotovo sve da bi do njega došli. Ovo je sasvim razumljivo, jer između ostalog sve se vrti oko novca.

Međutim, pravi izazov u celoj priči oko webcam modelinga je po nama nešto drugačiji. Izazov leži u tome da pokušaš da posmatraš posao webcam modela kao dugoročni izvor prihoda i posao koji se razvija. Naime, u webcam modelingu se svakodnevno obrću velike količine novca. Samo mali deo tog “kolača” može da bude iznos koji će postati tvoj LIFE CHANGING budžet! Stoga, ozbiljnim pristupom poslu webcam modela, ovo može biti mnogo više od kratkog honorarnog posla na kome ćeš zaraditi malo novca.

 • Organizuj se!
 • Pokušaj da što efikasnije iskoristiš svoje vreme.
 • Napravi svoj raspored i pokušaj da ga se pridržavaš.
 • Istraži različite mogućnosti i planiraj svoje odluke pažljivo
 • Ukoliko nešto ne daje odmah vidljive rezultate, ne očajavaj – budi strpljiv i istraj u tome
 • Fokusiraj se na cilj – dugoročna zarada. Tokom vremena ćeš doneti ad hoc promene ukoliko su neophodne.
 • I na kraju – posmatraj ovo webcam modeling legitiman posao, koji će ti dugoročno doneti pristojan novac. Ukoliko ovu činjenicu ne izgubiš iz vida, sve ostalo je lakši deo.

2. Šta ti je potrebno da postaneš webcam model?

Posao od kuće bez ulaganja!

Webcam Modeling možeš smatrati kao posao od kuće bez ulaganja! Postoji veliki broj poslova na internetu koji zahtevaju bar neku vrstu ulaganja. Odgovorno tvrdimo da je početak bavljenja internet modelingom – jeftiniji i jednostavniji od svih.

Razlog zašto je internet modeling posao od kuće bez ulaganja je sledeći – jer gotovo sigurno poseduješ sve (ili većinu), neophodnog da bi počeo da radiš kao webcam model.

Neophodne su samo 4 stavke da bi uspešno radio kao webcam model:

webcam model oprema

 • Računar ili laptop – Neophodno je da računar ili laptop koji poseduješ radi brzo i stabilno pod operativnim sistemom Windows ili MacOS. Za posao webcam modela nije neophodna “zver” od konfiguracije. U principu svaka novija konfiguracija (kupljena u poslednjih 4-5 godina) će odraditi posao. Smartfon, Netbook, Chromebook ili IPad nisu adekvatni kao sredstvo u webcam modelingu, jer su preslabi.
 • Internet konekcija – Kako bi emitovani webcam streaming bio kvalitetan, neophodna je internet konekcija pristojne brzine. Minimalna preporučena brzina downloada je 2 Mbps, dok je minimalni prihvatljivi upload bar 1Mbps. Naravno, što veća brzina interneta je svakako preporučena, naročito upload-a (2Mbps+).
  Brzina interneta direktno utiče na kvalitet streaminga (veća brzina omogućava emitovanje kvalitetnije slike sa web kamere, veći FPS, veću rezoluciju). Naročito je značajno izbeći “seckanje” slike prilikom streaminga, pa i po cenu nižeg kvaliteta slike.
  Najbolji kvalitet slike webcam streaminga se postiže u HD rezolucijama, za koje je neophodan stabilan i brz internet.
  Savet #1: Pre streamovanja webcam show-a isključite sve nepotrebne programe koji mogu da koriste internet konekciju, i time eventualno uspore streaming (Skype, Torrent klijenti, nepotrebni prozori u internet pretraživaču i sl.). Ovo se naročito odnosi na torrent klijente – koji znatno mogu utiču na brzinu interneta, kada su aktivni.
  Savet #2: Ukoliko je moguće koristite konekciju putem Ethernet kabla (LAN kabla) umesto Wi-Fi konekcije. Ethernet kabl od računara do rutera, će obezbediti stabilniju vezu i manju latenciju pri istoj brzini nego Wi-Fi konekcija.
 • Webcam (Web kamera) – Za prvu pomoć može poslužiti fabrički ugrađena kamera na laptopu ili bilo koja web kamera pristojnog kvaliteta koju već imaš.
  Međutim, kvalitet slike na starijim USB web kamerama, kao i na laptop kamerama je često vrlo loš. Ukoliko ozbiljno planiraš da radiš kao webcam model, razmisli o kupovini novije web kamere. Danas postoje odlične HD USB kamere, po prihvatljivim cenama. Prednost novijih web kamera je u većoj rezoluciji (FullHD), većoj pokrivenosti i sl. Investiciju u web kameru možeš smatrati ulaganjem u posao. Ukoliko se postaviš u poziciju posetioca – da li bi npr. gledao najnoviji film sa lošijom slikom, ili bi izabrao isti film u FullHD rezoluciji, ukoliko možeš da biraš? 🙂 Hm, deluje da ima smisla!
 • Adekvatno osvetljenje – webcam model je plaćen za webcam show. Da bi emitovanje show-a bilo uspešno, neophodno je dobro osvetljenje. Stoga je neophodno da pravilno osvetliš “scenu”. Pravilno osvetljenje postoji ukoliko je webcam model u fokusu, nema direktnog odbljeska svetla u web kameru i senke su minimalne.
  Pravilno osvetljenje možeš postići sa tri izvora svetla. Glavni izvor svetla je fokusiran direktno na tebe, dok se bočno od njega nalaze još dva sporedna izvora svetla (levo i desno). Cilj sporednih izvora svetla je da smanje pojavu senki.
  Osvetljenje možeš i sam uspešno postaviti uz izvore osvetljenja koje već imaš (podna, zidna, stona lampa i sl.). Eksperimentisati o poziciji svetla možeš i sam/a poštujući neka osnovna pravila.

3. Napravi svoj brend kao webcam model!

Kada se registruješ kao webcam model, od samog početka moraš kreirati svoj brend. Tvoj brend ili trademark će biti tvoje korisničko ime (screen name). Kao što Coca Cola predstavlja brend u svojoj branši, tako bi i ti trebalo da razviješ brend kao webcam model.

Nekoliko činjenica koje su bitne za korisničko ime webcam model -a:

 • To je prva informacija koju gledalac saznaje o tebi
 • Treba da bude jedinstveno – i tebi odgovarajuće
 • Treba da se lako pamti
 • Poželjno je da bude kratko – što je moguće
 • Poželjno je da se lako speluje – kako bi se izbegle situacije da se posetilac pita da je tvoj nick SuperSexxxy, ili SuperSexxy.
 • Postavi ime u svoj nick – ne zaboravi da posetioci uglavnom žele da preko webcam sajta upoznaju stvarne devojke, koje zaista postoje. Dakle posetioci traže nešto više od isključivo tvoje slike na njihovim ekranima. Tvoje umetničko ime može biti deo tvog stvarnog imena (npr. Aleksandra -> Alex) ili ipak neko izmišljeno, koje ti smatraš da ti pristaje. Naravno, ime može biti i izmišljeno – za inspiraciju možeš pogledati i na npr. NameBerry sajtu, da vidiš koje ti najbolje pristaje 😉
  Zaključak – ime u sadržaju nicka webcam model -a (bilo stvarno ili umetničko) je uvek bolje nego generička kombinacija. Ukoliko želiš da kao webcam model deluješ stvarno, pristupačno i uobičajeno gledaocima izaberi ime u sadržaju nicka. Stoga je ALEXAJAMES npr. bolje nego BIGTITS4U.

4. Prijavi se kao webcam model i počni da radiš

Počni odmah da radiš kao webcam model! Postoji više sajtova koji se bave webcam modelingom, međutim ovde ćemo izdvojiti najbolji za početnike – Chaturbate. Chaturbate se svakako izdvaja kao najbolji sajt za početnike. Chaturbate bi izdvojili kao najbolji webcam sajt za nove webcam modele iz nekoliko razloga:

 • jednostavnost – vrlo jednostavno je početi – jednostavna registracija,  i jednostavnost upravljanja nalogom. Ukoliko ti je potrebna pomoć – ovde je detaljno uputstvo za registraciju na Chaturbate.
 • veliki promet – ogroman broj posetilaca i gledalaca. Više poseta –  znači više novca. Ovo je prednost jer uvek daje veliku šansu novim modelima!
 • redovne isplate – 2 puta mesečno na tvoju Firstchoice karticu, ili nekim drugim načinom isplate.

Dakle, ukoliko si webcam model početnik, za početak je svakako preporučljiv Chaturbate. Jednostavna računica je – ukoliko nema posetilaca – nema novca.

chaturbate logo webcam model signup

5. Počni da radiš kao webcam model odmah!

Ukoliko planiraš da radiš kao webcam model – počni odmah. Ukoliko imaš sve što je neophodno, kreni odmah. Ne čekaj, ne odlaži i ne premišljaj se. Jednostavno, počni što pre da emituješ.

Normalno je da imaš tremu, i da se preispituješ kako će sve proći. Jednostavno se seti da nisi jedina(i) koji se tako oseća. Svi webcam modeli, čak i oni koji zarađuju stotine dolara dnevno, su imali svoj početak.

Često se dešava da novi webcam model (početnik), u toku prvog webcam show-a zarad 100$+. Međutim, ne treba da se osećaš neuspešno i razočarano ukoliko ne uspeš da dostigneš ovu cifru. Moguće je da ćeš prvih nekoliko puta zarađivati samo nekoliko desetina dolara po showu. Gledaj to sa druge strane – ukoliko ne postaneš webcam model i počneš da emituješ – sigurno nećeš zaraditi ništa!

Summa Summarum, početak u svakom poslu je težak. Takav je i posao webcam modela. Proverena i značajna činjenica je, da ako pristupiš poslu ozbiljno, rezultati će biti vrlo brzo vidljivi. Uskoro ćeš početi za kratko vreme  da zarađuješ mnogo više od očekivanog!

6. Radi kao webcam model što više i što češće!

Kada se registruješ kao webcam model na Chaturbate, i počneš da radiš kao novi model na Chaturbate, imaš prednost nad ostalima! Kako?

Prvih 7 dana je ključno!

Chaturbate-New-Tag-WebCam modelKao što smo već spomenuli, Chaturbate je webcam sajt koji favorizuje nove modele. Od trenutka kada tvoj Chaturbate nalog prođe verifikaciju, tvoj profil će svim gledaocima biti predstavljen sa tagom “NEW“.  Od tog trenutka imaš 7 dana prednost nad konkurencijom na Chaturbate!

Chaturbate će narednih 7 dana svaki put kada budeš emitovala(o) tvoj profil u pregledu označiti korisnicima sa New. Ovo je vrlo značajna prednost, jer će tvoj webcam show svaki put, tokom tih 7 dana biti besplatno promovisan.

Ovo je značajno i zbog činjenice da kod posetilaca stalno važi pravilo “Traži se novi webcam model!” Novi webcam modeli su uvek zanimljivi posetiocima na Chaturbate. Posetioci uvek žele da vide šta novi webcam model ima da ponudi, i da imaju novog favorita.

Stoga je prvih 7 dana ključno u promociji sebe kao novog webcam modela. To je odličan period u kome ti je prvenstveno cilj skupiti što veću bazu pratilaca (followers). Poželjno je da ovaj period iskoristiš pametno. Što više vremena provedeš online, više pratilaca ćeš da privučeš! Više pratilaca – više novca.

Pratioci su registrovani posetioci koji su te uvrstili u svoje favorite. Svaki put kada emituješ show, svi tvoji pratioci će biti obavešteni emailom automatski da je tvoj show u toku. Ovo je vrlo značajno iz prostog razloga:

Veći broj pratilaca (followers) -> Veći broj gledalaca svakog tvog show-a -> Veća zarada!

time is money webcam model

7. Budi stvarna. Budi pristupačna. Budi komunikativna.

 

Razmisli o sledećem: Zašto bi neko platio da gleda webcam modela, kada se na internetu nalazi već ogromna količina besplatnog video sadržaja?

Odgovor je, zato što sa webcam modelom gledalac može ostvariti neku vrstu stvarnog kontakta, stvarne komunikacije i lične interakcije!

Prave porno zvezde su plastične, nepristupačne i nedostupne običnim ljudima. Obični ljudi hoće obične stvari – oni žele stvarno, i autentično.

U ovom savetu će biti razmotrene 3 možda i najbitnije individualne osobine koje su neophodne da bi webcam model bio uspešan.

webcam model welcome

Budi stvarna

Nekada je dovoljno da pričaš o tvom omiljenom sportu, filmu, muzičkom izvođaču ili omiljenoj hrani. Često, sasvim obična konverzacija sa posetiocima o svakodnevnim stvarima, može da ti donese više popularnosti osim čistog hardcore show-a. Dakle, jednostavno budi Ti! Radi šta hoćeš, i neka deluje stvarno!

Budi pristupačna

Vrlo bitno je da budeš pristupačna. Tvoji posetioci žele da se osećaju posebno, i da ih ti doživljavaš kao takve. Trudi se da odgovoriš na pitanja gledalaca putem webcam chata. Još bolje je ukoliko to učiniš na engleskom. Svaki od tvojih gledalaca treba da se oseća kao da si samo njemu posvećena!

Budi komunikativna

Uvek se trudi, koliko je moguće da ostvariš komunikaciju sa posetiocima. Poželjno je da podeliš sa njima neke informacije o sebi. Nije poželjno da otkrivaš svoje pravo ime, adresu, broj telefona, međutim uvek možeš ostaviti opciju da te obožavaoci kontaktiraju putem emaila.

Potrudi se da uvek odgovoriš na emailove obožavalaca. Kao što je gore spomenuto, svaki od njih treba da se oseća posebnim. Između ostalog, nikada ne znaš kada i koji od njih će potrošiti najviše tokena na tvoj sledeći show! Stoga, ne dopusti da potencijalni veliki potrošač pobegne, samo zato što te je mrzelo da odgovoriš na email. 😉

8. Promoviši se kao webcam model!

webcam model promote yourself
Svaki uspešan webcam model je postao poznat zahvaljujući promociji! Najuspešniji webcam modeli su upravo oni koji su sebe aktivno promovisali.

Svakoj vrsti biznisa je potreban marketing i reklama. Ni tvoj posao webcam model -a se ne razlikuje po tome! Od samog početka neophodno je da na različite načine se promovišeš kao webcam model. Kao što je ranije u tekstu spomenuto: “Malo posetilaca – Malo novca“, međutim važi i sledeće: “Mnogo posetilaca – Mnogo novca!

Najbolja činjenica je da većinu samopromocije možeš uraditi sam i besplatno! Međutim, iako uglavnom besplatna, promocija zahteva nešto uloženog vremena.

Za početak se pobrini da tvoj Chaturbate profil bude uredno popunjen. Webcam model čiji je profil prazan često deluje površno i “u prolazu”. Potrudi se da u profilu napišeš nešto, što bi zainteresovalo potencijalne posetioce. Pokaži im po čemu su baš ti webcam model vredan njihove pažnje!

Otvori Twitter/Facebook nalog – Bilo bi korisno da kao webcam model imaš Twitter/Facebook nalog. Twitter ili Facebook će omogućiti tvojim fanovima da te prate i van Chaturbate sajta. Na društvenim mrežama možeš svoje pratioce informisati o rasporedu budućih emitovanja i slično.

Napravi blog/sajt – posedovanje sopstvenog bloga ili sajta je već ozbiljan marketing. Na sopstvenom sajtu se možeš dodatno reklamirati kao webcam model. Takođe posedovanje sopstvenog sajta ti omogućava viši nivo komunikacije sa fanovima, i različite dodatne mogućnosti zarade. Ukoliko ti je potrebna pomoć oko izrade sajta/bloga – kontaktiraj nas.

Savet #3: Kao webcam model ne treba da zapostaviš promociju nikada. Ali uvek se primarno fokusiraj na emitovanje putem webcam-a. Webcam show je ono što ti primarno donosi novac, a ne previše utrošenog vremena na promociju bez emitovanja showa! Potreba za ozbiljnijom promocijom i većim marketingom dolazi vremenom.

9. Nađi svoju “nišu” – budi po nečemu posebna

Promocija i marketing čine razliku. Webcam model sa efektivnim marketingom je UVEK onaj koji zarađuje više. Efektivni marketing je razlika između webcam modela koji zarađuje stotine i hiljade dolara mesečno.

Budi jedinstven webcam model – ponudi nešto posebno!

fetis stopala webcam modelNepisano pravilo je da webcam model koji je jedinstven po nečemu ima mnogo obožavalaca. Vremenom ispred kamere ćeš videti šta tvoja publika najviše traži. Od mnogo mogućnosti ti odlučuješ kao webcam model šta ćeš da publici pružiš.

Apsolutno nije čudno da gledalac plati veliki iznos tokena za različite stvari: kako bi te video u visokim štiklama, da bi mu na primer samo pokazala lak na noktima ili nešto sasvim treće. Ali, De gustibus non est disputandum (O ukusima se ne raspravlja).

Vremenom ćeš saznati ukus svojih gledalaca i šta ti možeš da im pružiš kao webcam model. Vremenom ćeš kao webcam model stvoriti određene afinitete, i kreirati svoju vrstu publike. Tvoju publiku će privući upravo “ono nešto” kod tebe.

Poenta je da kao webcam model privučeš određenu grupu ljudi. Toj grupi ljudi mora da se svidi to što možeš da im ponudiš preko webcam-a. Dakle u pitanju su tri jednostavna koraka:

 1. Pronađi odgovarajuću publiku
 2. Privuci ih nečim posebnim što možeš da im ponudiš kao webcam model
 3. Ukoliko si dobar u tome što nudiš kao webcam model – publika te neće napustiti!

Kada privučeš publiku, onom najužem krugu, postaćeš idol. Tada su nemoćni, i tvoj webcam show im može postati svakodnevnica. U ovom slučaju ćeš primetiti povećanje prihoda 🙂

10. Nikada ne odustaj!

Posao webcam modela nije lak. Kao i svaki drugi posao ima svojih uspona i padova. 100% je sigurno da će ti se dogoditi da ne zaradiš mnogo, ponekad moguće i ništa ili jednostavno ne bude tvoj dan. Jednostavno – dešava se. Veliki broj faktora utiče na ovo: moguće je da te uvredi neki komentar, jednostavno imaš loš dan, ili jednostavno gledaoci koji ostavljaju najveći bakšiš nisu tada online. Jedini ispravan savet u ovakvim teškim trenucima – ne odustaj kao webcam model!

Kao što je ranije spomenuto, fokusiraj se na glavnu nagradu. Posmatraj posao webcam modela, kao način za dugoročnu zaradu. Ukoliko istog trenutka ne ide – ne očajavaj. Pokušaj sa regrutovanjem novih fanova, koji će postati tvoji redovni gledaoci. Pokušaj sa različitim sitnim izmenama za koje misliš da će doneti poboljšanje.

Ukoliko ti je potrebna pauza od uloge webcam modela – uzmi je. Razmotri svoje opcije. Prilagodi se! Kao webcam model sa određenim afinitetima, UVEK imaš svoju publiku – samo im daj do znanja da postoji neko kao Ti!

chaturbate logo webcam model signup